Przepis na jabłecznik na kruchym spodzie z bezą. - zdrowo przez życie

sobota, 16 września 2017

Przepis na jabłecznik na kruchym spodzie z bezą.





Każdy  z nas lubi słodycze. Niestety większość z nich jest robiona z użyciem margaryny , cukru czy też mąki pszennej . Ja postanowiłam zrobić ciasto  bez glutenu , bez nabiału i bez cukru. Pod względem smakowym niczym się nie różni od tych w cukierniach. Za sprawą erytryolu ma mniej kalorii przez co można je bez problemu zmieścić w swojej kaloryce. Podany gramatura staczy na wykonanie ciasta w małej tortownicy dla 4 osób .

Składniki na spód:

  • 100 gram mąki jaglanej (ja zmieliłam w młynku do kawy kaszę jaglaną)
  • 55 gram oleju kokosowego lub masła
  • 30 gram pudru z erytrytolu 
  • 1 żółtko
Składniki na masę z jabłek:
  • 3 średnie jabłka 
  • erytrytol
  • cynamon
  • łyżeczka oleju kokosowego lub masła 
Składniki na beze

  • 1 białko
  • 30 gram erytrytolu 
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki .

Kilka wskazówek aby ciasto było jeszcze bardziej kruche :

  1. Ciasto najlepiej ugnieść widelcem niż dłońmi dlatego,że kruche ciasto nie lubi ciepła rąk.
  2. Ciasto przed pieczeniem dobrze umieścić na godzinę w lodówce.
  3. Dla osób stosujących nabiał w diecie polecam dodać łyżkę gęstej śmietany -u osób , które nie spożywają nabiału można spróbować gęstej części z mleczka kokosowego, tzw 'śmietanki kokosowej'.
  4. Do ciasta najlepiej dodać ugotowane żółtko.
Przygotowanie :
Jabłka umyć. Połowę zetrzeć na tarce na dużych oczkach,resztę pokroić w kostkę .Poddusić na odrobinie masła/oleju kokosowego z dodatkiem cynamonu i erytrytolu (ilość według własnych preferencji ).


Ciasto wyłożyć do foremki,  nakłuć widelcem i piec przez 10 minut z termoobiegiem w 180 stopniach Celsjusza. W tym czasie ubić białko na sztywna pianę . Powoli partiami dodawać puder z erytrytolu i skrobię.

Wyłożyć jabłka na ciasto ,przykryć bezą piec około 25 minut .Należy sprawdzać piekarnik, bo każdy piecze inaczej .

Smacznego !

Brak komentarzy:

@templatesyard